Στη Δικαιοσύνη ο ΤΟΕΒ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΙΧΜΗ
- Σε 332.000 ευρώ ανέρχεται το ποσό που υπεξαιρέθηκε από το ταμείο του ΤΟΕΒ Ευηνοχωρίου
-Παραδέχθηκε την απάτη ο υπάλληλος που δήλωσε διατεθειμένος να τα επιστρέψει μέχρι το τελευταίο ευρώ 
- Απολύθηκε με απόφαση του Δ.Σ.,
 -οικονομικός επιθεωρητής θα επιληφθεί πλέον της υπόθεσης

Υπεξαίρεση ύψους 332.000 ευρώ από τα ταμεία του ΤΟΕΒ Ευηνοχωρίου πιστοποίησε το πόρισμα της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και ανακοινώθηκε χτες στην γενική συνέλευση του οργανισμού.

Η συνέλευση προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς αγροτών δεδομένης της σοβαρότητας της υπόθεσης και των κατηγοριών που βαρύνουν τον πρώην, πλέον, υπάλληλο του οργανισμού. Όπως ανέφερε στη συνέλευση η διευθύντρια της ΔΕΒ κα Χήρα, από την εξέταση των στοιχείων διαπιστώθηκε μεγάλο άνοιγμα στα ταμεία του οργανισμού το οποίο έγινε σκόπιμα και βλάπτει τα συμφέροντά του. «Συναντήσαμε μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίηση των ελέγχων», είπε χαρακτηριστικά και συνεχίζοντας, αποκάλυψε στους παρισταμένους ότι «αναγκαστήκαμε να πάρουμε τα βιβλία και άλλα στοιχεία στο γραφείο για να κάνουμε μόνοι μας αυτό που έπρεπε να είχε κάνει το ΤΟΕΒ».
Το άνοιγμα που διαπιστώθηκε ανέρχεται στο ποσό των 331.925 ευρώ εκ των οποίων τα 20.000 οφείλονται στο ΙΚΑ και επιπλέον υπάρχουν οφειλές σε ΓΟΕΒ, ΔΕΗ κ.λπ..
Όπως παραδέχθηκε εγγράφως, ο υπάλληλος απέσπασε τα χρήματα κατά διαστήματα από το ταμείο εξαιτίας του ότι βρισκόταν σε προσωπικό οικονομικό αδιέξοδο. Στην απολογία του με ημερομηνία 1-2-2010 τονίζει ότι «άρχισα να παίρνω χρήματα λόγω προβλήματος υγείας του πατέρα μου, έφτασα σε αδιέξοδο και κατόπιν αναζήτησα διέξοδο σε τυχερά παιχνίδια μήπως και γλυτώσω. Ποτέ δεν σκέφτηκα να κλέψω τα χρήματα και κανένας από το Δ.Σ. δεν έχει συμμετοχή στην κατάσταση».
Ζήτησε επίσης να του δοθεί το περιθώριο να επιστρέψει μέσω δανείου που θα πάρει από την τράπεζα περίπου τα μισά και τα υπόλοιπα να επιστραφούν σε διάστημα πενταετίας μέσω της παρακράτησης των μισθών του από τον οργανισμό.
Σύμφωνα με την κα Χήρα, η προβλεπόμενη διαδικασία ήταν να ενημερωθεί το Δ.Σ. του ΤΟΕΒ και ταυτόχρονα να κληθεί και ο υπάλληλος σε απολογία, κάτι που έγινε. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η υπηρεσία της είναι εποπτική και ελεγκτική ενώ δεχόμενη πυρά για την έλλειψη ελέγχων νωρίτερα τόνισε πως ο τελευταίος έλεγχος έγινε στο τέλος του 2007 για τα έτη έως και 2006 και μετά προβάλλονταν συνεχώς εμπόδια ώστε να μην διενεργηθεί.
«Ο υπάλληλος δεν είχε πρόθεση να τακτοποιήσει τα βιβλία, δεν εξοφλούσε εισφορές σε ΙΚΑ και δεν δικαιολογείται η μη πληρωμή των ποσών βάσει των εισπράξεων», είπε η προϊσταμένη της ΔΕΒ ρίχνοντας από εκεί και πέρα το μπαλάκι στον ΤΟΕΒ λέγοντας ότι «εσείς είστε το ανώτατο όργανο του ΤΟΕΒ και έχετε την υποχρέωση να αποφασίσετε τι θα κάνετε». Όπως αναφέρθηκε από την ίδια, η ΔΕΒ από τις 5 Φεβρουαρίου κάλεσε οικονομικό επιθεωρητή και ενημέρωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτός θα κάνει εξονυχιστικό έλεγχο και θα κρίνει εάν θα αποστείλει την υπόθεση στον εισαγγελέα αφού η ΔΕΒ δεν έχει δικαιοδοσία να πάει στην Δικαιοσύνη. «Η ΔΕΒ το μόνο που μπορούσε να κάνει είναι να επιβάλλει ανώτατη ποινή παύσης ενός μηνός από τα καθήκοντά του, την οποία αμέσως επέβαλλε», ενημέρωσε το Σώμα. Μετά από αυτά το διοικητικό συμβούλιο του ΤΟΕΒ κάλεσε σε απολογία τον υπάλληλο και του επέβαλλε την ποινή που προβλέπει το άρθρο 24, ήτοι την οριστική απόλυση. Επίσης αποφάσισε να προσφύγει στον Εισαγγελέα Μεσολογγίου ώστε να μην μείνει καμία σκιά στην υπόθεση. Από νομικούς κύκλους θεωρείται δεδομένο πως θα τιμωρηθεί καθώς βαρύνεται από πολλά αδικήματα, εκτός της υπεξαίρεσης.
Το γεγονός πάντως έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία που στο πρόσωπό του αναγνώριζε έναν ικανό επιστήμονα (έχει πτυχίο μαθηματικών και πληροφορικής) που στεκόταν αρωγός στους συγχωριανούς του και πολλές φορές παρέδιδε ακόμη και μαθήματα σε μικρούς μαθητές χωρίς να πληρώνεται.
Πολλά λέγονται και για τα αίτια που τον ανάγκασαν να φτάσει στο σημείο αυτό και πιθανούς άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση στο Ευηνοχώρι δεν σκοπεύουν να τον… πάρουν με τις πέτρες αλλά προτίθενται να τον στηρίξουν στο δυσκολότερο σημείο της ζωής του.
«Δυστυχώς πολλοί επαγγελματίες κλέφτες δεν πηγαίνουν φυλακή αφού φυλάγονται με διάφορα τερτίπια. Εδώ όμως πρόκειται για διαφορετική περίπτωση που αποδίδεται μόνο σε ανθρώπινες αδυναμίες και όχι σε πρόθεση απάτης ή κλοπής», μας έλεγε χτες ένα γνωστό πρόσωπο που γνωρίζει πολλά στο χωριό…

4 σχόλια:

 1. Ανώνυμος19/2/10, 1:05 μ.μ.

  ο καθενασμασ μπορει να βρεθει σε μια πολυ δυσκολη στιγμη στη ζωη του γιαυτο πρεπει να βοηθησουμε αυτο το παιδι και μην το καταδικαζουμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος19/2/10, 1:07 μ.μ.

  ολοι ειμαστε στο πλευποσου να σταθεισ δυνατοσ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η θέση του evinohori news ,
  αποκαλύπτεται αν δει κανείς
  τα σημεία του ρεπορτάζ που έχουν τονιστεί με bold.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος19/2/10, 7:02 μ.μ.

  μιλαω για καποιουσ αλλουσ ανεγκεφαλουσ εκει στο χωριο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Επισκεφθείτετε το ηλεκτρονικό κατάστημα των Αφων Καλαβορυζιώτη