Η απάντηση του AγρίνιοCulture.gr στο evinohori news για την Πλατεία Οδυσσέας Ελύτης

Μετά τη θύελα αντιδράσεων που προκάλεσε το σημοσίευμά του, το AγρίνιοCulture.gr προσπαθεί να διευκρινήσει (;) τη θέση του.

Σε συνέχεια της ανάρτησή μας με τίτλο  Περίεργο δημοσίευμα για την πλατεία Οδυσσέας Ελύτης ... , που αναφερόταν σε άρθρο του AγρίνιοCulture.gr (Μια πλατεία πάνω στις ράγες…  ) σχετικά με τη πλατεία Οδυσσέας Ελύτης λάβαμε το παρακάτω email  του αρχισυντάκτη του  AγρίνιοCulture.gr, το οποίο δημοσιεύουμε  σύμφωνα με την επιθυμία του.

Αγαπητό evinohori news

Επιτρέψτε μας να σας διευκρινίσουμε κάποια πράγματα γιατί νομίζω ότι κακώς κρίνετε το δημοσίευμά μας περίεργο. Το δημοσίευμα μεταφέρει δυο πράγματα που είναι απολύτως αληθή και εξακριβωμένα.

Πρώτον ότι ο δήμος Μεσολογγίου προχώρησε στην ανακατασκευή χωρίς να έχει άδεια από τον ΟΣΕ, αν θέλουμε να έχουμε κράτος και πιστεύω πως συμφωνείτε με αυτό θα πρέπει να τηρούνται οι νόμοι. Εδώ λοιπόν έχουμε να κάνουμε καταφανέστατα με μια παρανομία. Είναι αυτονόητο βέβαια πως πρέπει να έχουμε κράτος δικαίου άρα θα πρέπει το κράτος να σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων και να μην αφήνει επενδύσεις μισοτελειωμένες. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα αυτό πάντα είναι ζητούμενο.  Δεύτερον είναι απόλυτα εξακριβωμένη η πληροφορία ότι  το Β΄ τμήμα γραμμής και ο υπεύθυνος μηχανικός γραμμής του ΟΣΕ στην Πάτρα είναι ενήμερος μετά από καταγγελίες πολιτών. Το τι θα πράξει ο ΟΣΕ από εδώ και πέρα μετά τις καταγγελίες, δεν το ξέρω…

Συμφωνούμε απόλυτα ότι έτσι όπως έχουν κυλήσει τα πράγματα η γραμμή δεν προσφέρει τίποτα, ενώ η πλατεία προσφέρει κάτι ! Και αυτό επιτρέψτε μου να σας πω ότι ισχύει και για το Ευηνοχώρι και για το Μεσολόγγι και για το Αιτωλικό και για το Αγρίνιο και για κάθε χωριό από το οποίο περνά η γραμμή. Όμως η σκληρή πραγματικότητα δεν πρέπει να μας κάνει σε καμία περίπτωση να παραβλέπουμε ότι άλλη είναι η προοπτική μια σιδηροδρομικής γραμμής και άλλη μιας πλατείας. Το γεγονός ότι η πλατεία προσφέρει κάτι, δεν πρέπει να μας κάνει να σταματήσουμε να διεκδικούμε την επαναλειτουργία της γραμμής. Προσωπικά αν θέλετε  πιστεύω πως αυτή η γραμμή είναι η γραμμή που μπορεί να ενώσει την περιοχή του Μεσολογγίου και του Αγρινίου, γιατί είναι προς το συμφέρον και το δύο να λειτουργήσει. Και όσο η γραμμή θα μας ενώνει θα μπορούμε να αμβλύνουμε τους τοπικισμούς που υπάρχουν εκατέρωθεν και που τόσο μας έχουν στοιχίσει.

Τα του κράτους τα ξέρουμε όλοι μας… Σύντομα όμως βάσει οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα θα αναγκαστεί να απελευθερώσει το σιδηρόδρομο, και τότε επειδή έχει γίνει μελέτη βιωσιμότητας της γραμμής –από ιδιώτη συγκοινωνιολόγο – υπάρχει η πιθανότητα να ενδιαφερθούν ιδιώτες και να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι η γραμμή διέρχεται από τόσους αρχαιολογικούς χώρους και σε απόσταση αναπνοή από 3 αρχαία Θέατρα. Το κράτος και οι Βερελήδες του δεν πρόκειται να λειτουργήσουν τη γραμμή, η μόνη δυνατότητα είναι αυτή των ιδιωτών, αλλά για να έχουμε αυτή τη δυνατότητα θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει γραμμή και να μην την καταστρέφουμε… Γι’ αυτό ναι στην πλατεία αλλά όχι πάνω στις ράγες!!! Σημειωτέον ότι στο Ευηνοχώρι η ζημιά στη γραμμή είναι μικρή, σας θυμίζω τη πολύ μεγάλη ζημιά που έχει προξενήσει στη γραμμή κοντά στη Σταμνά η εταιρεία που κατασκεύασε την παράκαμψη Αγρινίου – Ιόνια Οδός .

Θα μπορούσα να σας παραθέσω αρκετά δημοσιεύματά μας -από την εποχή που το agrinioculture ήταν ένα απλό blog- που κατηγορούσαν ευθέως τις προεκλογικές βόλτες του κ. Βερελή, αλλά αυτό θα ήταν περιαυτολογία για εμάς. Εξάλλου πλέον έχουμε βαρεθεί να ασχολούμαστε με τις πολιτικάντικες πρακτικές, προτιμότερο είναι να ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να δημιουργήσουμε κάτι ωφέλιμο για τις κοινωνίες μας πατώντας πάνω σε ό,τι  άφησαν πίσω τους (σ.σ. σ/δ γραμμές)  οι πολιτικάντικες πρακτικές.

Το δημοσίευμά μας δεν στρέφεται κατά των Μποχωριτών, που χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες υποθέτω πως κάτοικοι και φορείς θέλουν την επαναλειτουργία της γραμμής, στρέφεται κατά του δήμου Μεσολογγίου και κατά της όλης κατάστασης έτσι όπως έχει δημιουργηθεί η κατάσταση τα τελευταία 10 περίπου χρόνια. Νομίζω ότι το σχόλιό σας μας αδικεί , ελπίζω μετά από αυτές τις εξηγήσει να καταλάβατε τις προθέσεις μας. Είναι αντιδεοντολογικό να σας ζητήσω να αποσύρετε το σχόλιό σας, σας ζητώ όμως να δημοσιεύσετε αυτή τη επιστολή.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
για το evinohori news και τους Μποχωρίτες αναγνώστες του
Για το AγρίνιοCulture.gr
Ο αρχισυντάκτης
Παπαδάκης Δημήτρης

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ  του  evinohori news

Όσον αφορά την προοπτική μιας σιδηροδρομικής γραμμής , η θέση του evinohori news είναι ξεκάθαρη και σταθερή όπως αυτή εκφράστηκε σε προηγούμενη ανάρτηση :

Πρώτοι οι Μποχωρίτες θα ήθελαν να δουν ένα γεμάτο βαγόνι τουρίστες να κάνει στάση στην πλατεία Οδυσσέας Ελύτης , και μετά στην Αρχαία Καλυδώνα. 

Σε αυτό το όραμα ,τροχοπέδη δεν είναι η πλατεία …ψάχτε αλλού να την βρείτε.)Θα θέλαμε όμως να σημειώσουμε τα εξής:
 • Αν σκοπός του άρθρου του AγρίνιοCulture.gr είναι η αφύπνιση των Φορέων , ώστε να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα υποδομή προς όφελος της περιοχής , ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ.
 • Αν σκοπός του άρθρου του AγρίνιοCulture.gr είναι να στοχοποιήσει όλους τους υπεύθυνους που δεν έχει αξιοιποιηθεί ακόμη η γραμμή , ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ.
 • Θα συμφωνούσαμε και θα επικροτούσαμε ένα άρθρο που θα καλούσε όλους τους φορείς και όλη την τοπική κοινωνία σε μία προσπάθεια ανάπτυξης της περιοχής , εκμετάλλευσης της γραμμής , προβολής των αρχαιολογικών χώρων.

Το άρθρο όμως ξεκίνησε με λάθος και περίεργο  τρόπο . 

Με τον τίτλο του : Μια πλατεία πάνω στις ράγες…

Ρίχνοντας το ανάθεμα στην πλατεία.

 • Δεν φταίει η πλατεία που οι διάφοροι υπεύθυνοι δεν εκμεταλλεύτηκαν αυτή την υποδομή
 • Δεν είναι εμπόδιο η πλατεία δε μία ενδεχόμενη προσπάθεια εκμετάλλευσής σιδηροδρομικής γραμμής .

Κύριοι εδώ στο Ευηνοχώρι , νοιαζόμαστε για την ανάπτυξη της περιοχής.

 • Νοιαζόμαστε για την προβολή της κληρονομιάς μας αλλά και την ανάδειξη και την αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Έχουμε κάνει άπειρες εκδηλώσεις για την Αρχαία Καλυδώνα .
Γιατί δεν ρωτήθηκε η γνώμη κανενός Φορέα , κανενός απλού Ευηνοχωρίτη για το θέμα ;

 • Υπάρχουν δύο αξιόλογοι και δραστήριοι Σύλλογοι που δεν θα ήταν υπερβολή να γραφτεί ότι παράγουν πολιτισμό.
Γιατί δεν ρωτήθηκε η γνώμη τους για το θέμα;

 • Υπάρχουν δύο αξιόλογα site που προβάλουν το Ευηνοχώρι .
Γιατί δεν ρωτήθηκε η γνώμη τους για το θέμα;

(Επί τη ευκαιρία διαβάστε την γνώμη τους για το θέμα: www.evinochori-kalidona.gr και www.evinochori.gr


H πλατεία προσφέρει στο χωριό  και δεν είναι  τροχοπέδη σε οποιοδήποτε όραμα ανάπτυξης.
Για τροχοπέδη και αγκυλώσεις ...ψάχτε αλλού.

Αλλά ώσπου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες αξιοποίησης της γραμμής  ,αφήστε μας πάνω  σε  Μια πλατεία πάνω στις ράγες… ,
 • να κάνουμε εκδηλώσεις για τα παιδιά μας
 • να κάνουμε εκδηλώσεις για την Αρχαία Καλυδώνα 
 • να ακουστούν παιδικές χαρούμενες φωνούλες
 • να παίξουν τα παιδιά μας
 • να κάνουν την βόλτα τους τα γεροντάκια μας

Αφήστε να χαρούμε το χώρο μας.

Η Πλατεία δεν φταίει σε τίποτε!!!

6 σχόλια:

 1. Ανώνυμος25/8/12, 10:21 π.μ.

  μαζι σου φιλε Μιχαλη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Να΄ξερα και ποιος είσαι!!
  Με το συνήθειο που έχετε να σχολιάζεται ανώνυμα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος25/8/12, 11:44 π.μ.

  ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
  Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΤΑΙΑΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. jhonnie walker25/8/12, 1:53 μ.μ.

  κανεις δεν μου είπε εμενα εάν ρωτήθηκε κανεις εάν θέλαμε τις γραμμές στην πλατεία μας διότι από τι ξέρω αυτό το έργο έγινε για άλλη μια φορα για να φάνε κάποιοι χοντρά λεφτά "οσποτε" καλά έκανε ο δήμαρχος και τις κουκούλωσε τις γραμμές τα παιδιά μας είναι ανεκτίμητη αξιας και η πλατεία τους ανήκει και εάν κάποτε γίνει αυτό το όνειρο να περάσει το φουγάρο από την πλατεία e τότε θα "φιαξουμε" άλλη πλατεία για τα παιδάκια μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος26/8/12, 11:23 π.μ.

  ΕΛΑ ΤΟΡΑ ΟΛΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΒΓΟΥΝ ΟΙ ΦΟΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΙΝ ΕΠΙΚΕΡΟΤΙΤΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΔΙΜΟΤΙΚΟΙ ΣΗΜΒΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΧΡΙΣΙΜΟΠΙΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΛΟΓΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΞΕΚΙΝΙΣΑΝ ΠΑΛΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΚΑΡΦΟΣΑΝ ΣΤΟΝ ΟΣΕ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΞΑΝΑ ΠΩΣ ΤΑΧΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος26/8/12, 11:41 π.μ.

   Αυτά που λες μπορείς να τα αποδείξεις,
   ή λες ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ?

   Διαγραφή

Επισκεφθείτετε το ηλεκτρονικό κατάστημα των Αφων Καλαβορυζιώτη